Praktijkexamen

Het rijexamen is hét moment dat bepaalt of je rijvaardigheid voldoende ontwikkeld is om straks alleen als bestuurder de weg op te mogen. Hieraan voorafgaand word je natuurlijk geïnstrueerd over alles wat er van jou verwacht wordt, zodat je goed voorbereid en vol zelfvertrouwen opgaat voor het rijexamen. Natuurlijk is je rijinstructeur bij het gehele examen aanwezig. Jullie hebben tenslotte samen naar dit moment toegewerkt.

Eigen verklaring

Aan het begin van je rijopleiding vul je een 'Eigen Verklaring' in. Dat is een digitaal formulier met vragen over je lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Dit is nodig om later een rijbewijs te mogen bezitten. Deze 'Eigen Verklaring' kan je invullen op www.mijn.cbr.nl.

Hoe verloopt een examen?

Het praktijkexamen voor de auto duurt 55 minuten. Hiervan is een kwartier beschikbaar voor de introductie en toelichting op de uitslag achteraf. In het examencentrum maak je eerst kennis met de examinator. Deze legt uit hoe het examen verloopt. Na de controle van je identiteitsbewijs overhandig je het gesloten formulier 'Zelfreflectie' aan de examinator. Daarna volgt op de parkeerplaats een ogentest, waarbij je het kenteken van een stilstaande auto moet kunnen lezen van ongeveer 25 meter afstand. Vervolgens stelt de examinator je een aantal onderhouds- en controlevragen over de examenauto. Dit is je eigen lesauto.

Veilig en zelfstandig rijden

Dan begint de rit. De examinator let onder meer op je voertuigbeheersing en kijkgedrag of je voorrang verleent en of je rekening houdt met andere weggebruikers. Daarbij word je beoordeeld op zeven examenonderdelen, zoals in- en uitvoegen, je gedrag bij kruispunten en de bijzondere manoeuvres. Een gedeelte van het examen, zo'n tien tot vijftien minuten rijdt je zelfstandig naar een bepaalde bestemming.

Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld.  Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator kijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. Als je tijdens de tussentijdse toets een vrijstelling hebt verdiend voor de bijzondere manoeuvres, dan wordt dit onderdeel overgeslagen bij het examen.

Direct na afloop van het examen geeft de examinator je de uitslag. Als je bent geslaagd, bespreekt de examinator je antwoorden op het zelfreflectieformulier met je en wordt je 'Verklaring van Rijvaardigheid' en je 'Verklaring van Geschiktheid' geregistreerd in het Centraal rijbewijzenregister (CRB). De Gemeente kan dit register raadplegen wanneer zij wil nagaan of je bent geslaagd voor het examen. Bij het gemeentehuis in je woonplaats kun je, tegen overlegging van één pasfoto en het verschuldigde bedrag, je rijbewijs aanvragen. Heel veel succes!